Guvernele contra bitcoin – o luptă pentru control | CexMinerRomania

Guvernele contra bitcoin – o luptă pentru control

Grupul Vanbex a publicat pe site-ul său un raport intitulat ”Scoaterea în afara legii a monedei bitcoin, o problemă de control”, lucrare care se concentrează pe acțiunile guvernului rus și ale altor națiuni față de bitcoin. De această dată, raportul vorbește despre pedepsele pe care le riscă cei care se implică în ecosistemul bitcoin, care variază între amenzi de milioane de ruble și ajung până la 7 ani de pușcărie și sistarea operațiunilor de afaceri.


Actul de pe masa legislativă

Drumul monedei bitcoin în Rusia a fost unul plin de obstacole de ani de zile, începând din luna ianuarie 2014, când banca rusească a declarat pentru prima oară monedele digitale ca fiind riscante, periculoase, speculative și despre care a subliniat clar că nu sunt bani incluși în cadrul legislativ. În același an, au apărut și discuțiile despre interzicerea și impunerea amenzilor, dar nu s-a materializat nimic în vreo lege concretă.

Rusia a abordat mai apoi o atitudine ambiguă împotriva criptomonedei, toamna trecută, așa cum raporta și publicația CoinDesk. Atunci a fost dezvăluit faptul că banca centrală a Rusiei nu susține interzicerea pe față a monedei bitcoin, poziție susținută de președintele rus Vladimir Putin.


Chiar și așa, anul 2016 vine cu noi presiuni din partea ministrului de finanțe rus în a opri cu totul activitățile bazate pe bitcoin, în special operațiunile legate de schimburi din interiorul granițelor țării.
Alexey Moiseev, ministrul adjunct de finanțe, a fost citat de publicația RIA Novosti:

“Sper că vom reuși să facem acest lucru într-o perioadă de timp rezonabilă. Cred că vom reuși să introducem legislația înainte de finalul sesiunii de primăvară, dar nu știu dacă va trece primul draft.”
În acest moment, bitcoinul nu este interzis în Rusia, dar nu este nici o monedă legală. MInistrul de finanțe estimează că legea va fi propusă în Dumă până în luna august.

Alte țări iau atitudine împotriva monedei bitcoin

Rusia nu duce singură această luptă. Bolivia, Ecuador, Islanda, Kyrgyzstan și Vietnam sunt alte țări care au un anumit nivel de interdicție implementat, iar China se înclină în aceeași direcție, mergând atât de departe încât să uzurpe calitățile și caracteristicile prezente în bitcoin pentru propria monedă emisă central.

Mulți își vor aminti că în luna decembrie a lui 2013, Banca Populară Chineză și 5 alte ministere guvernamentale conectate au lansat o notificare oficială intitulată Protejaraea împotriva riscurilor bitcoin, care esențialmente declara că moneda bitcoin nu poate fi folosită ca monedă de schimb în țară.

Aspectul interesant legat de China și bitcoin este că minerii chinezi controlează cel puțin jumătate din rețeaua de minare a criptomonedei, concentrând multă putere asupra funcției de bază tranzacționale a acesteia. 

Controlul național asupra unei entități evaluate la peste 6,5 miliarde de dolari în capitalizare de piață ar presupune o dorință de a menține și dezvolta acea sursă. Însă opusul este valabil pentru guvernul chinez, pentru că valoarea stă în ceva care este, așa cum spune Putin, ”susținut prin nimic”.

Guvernele vor să controleze bitcoinul

Mai departe, în timp ce guvenrele își arată îngrijorarea în legătură cu finanțarea terorismului și activitățile de spălare de bani ca motive principale pentru a scoate producția, circulația și schimbul în afara legii, factorul de bază se rezumă la suveranitatea asupra propriului sistem, fie că vorbim despre un sistem monetar sau despre altceva.

Raportul Vanbex spune că pozițiile Rusiei și Chinei arată că scalarea blockului și evaluările de miliarde de dolari nu contează dacă moneda există în interiorul unui sistem închis sau unul care nu poate fi reglementat corespunzător, legat de o monedă națională ori fiat și centralizată într-un fel sau altul.

O monedă descentralizată are nevoie de reglementări și supraveghere. Aceasta nu este o noutate. Unii dintre cei care sunt în favoarea proliferării criptomonedei văd anonimitatea și descentralizarea ca o cale către un sistem financiar post-regulatoriu. Dar oricât de fantastic ar suna, este dincolo de granițele pragmatice – din punct de vedere administrativ este aproape imposibil.

Oficialitățile ruse ar prefera ca rubla să fie singura monedă legală folosită în țară și ca banca centrală să fie singura entitate legală care are permisiunea să emită bani, fie în formă fizică sau electronică. Grupul Vanbex crede că este vorba despre control.

În acest moment, moneda bitcoin este mai bine poziționată pentru investiții 

O monedă descentralizată care nu are un cadru legislativ și supraveghere este o monedă volatilă și, din ce în ce mai mult, un bun virtual, poziționat mai bine pentru investiții. Pe lângă asta, este o monedă supusă unor activități în afara granițelor intereselor comune.

O monedă descentralizată este cu siguranță o idee revoluționară, dar în ceea ce privește ideile revoluționare, acestea trebuie să apară dincolo de ordinea curentă a lucrurilor.
Epoca bitcoin ar putea să fie pe sfârșitelea, dar poziția sa ca monedă digitală nesupravegheată contrazice dezvoltarea progresivă a unei societăți digitale.

Disruptiv nu însamnă disociativ, după cum a explicat directorul Vanbex Group, Lisa Cheng, iar în ciuda eșecului guvernelor și a problemelor ridicate deanarhiști, ordinea și supuneera legislativă sunt ingrediente importante care să asigure, sau măcar să încerce să asigure un teren de joc corect.


Sursa – Iyke Aru via CoinTelegraph

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

loading...
loading...