Ministerul Finanțelor și ANAF-ul, interesate de contractele smart și de tehnologia blockchain | CexMinerRomania

Ministerul Finanțelor și ANAF-ul, interesate de contractele smart și de tehnologia blockchain

Ministerul Finanțelor, împreună cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat primul proiect-concurs din seria ”Eficientizarea Sistemului de Taxe și Impozite EURO Pay 2017” prin care speră să reconfigureze și să simplifice activitatea instituțiilor de colectare a taxelor la nivel local și național. Proiectul vizează în special colectarea taxelor venite din partea companiilor private, care au nevoie, după spusele purtătorului de cuvânt Ioan Teodor, de un sistem ”ușor de accesat, fără fricțiuni, direct prin mediul online”

 

”ANAF-ul funcționează deja într-un sistem informatic intern bine pus la punct. Faptul că acesta nu are o comunicare externă, în online, cu patronii de firme este după părerea mea o risipă. Principala grijă a administrației este zona de securitate, însă cu noile tehnologii, blockchain, smart contracts și alte structuri informatice implementate corect, consider că toate problemele pot fi rezolvate.” a spus Ioan Teodor.

Practic, în acest moment, patronii de firmă trebuie să depună periodic la sediile ANAF documente în scris împreună cu varianta electronică (obligatoriu pe CD!), care sunt apoi procesate manual de angajații instituției. Prin implementarea unui soft bazat pe contracte smart, speranța este că firmele vor avea posibilitatea să își țină contabilitatea online și să facă plata și rapoartele de venituri automat, fără întârzieri.


Concursul se va finanța prin fonduri europene și este dedicat informaticienilor și dezvoltatorilor de soft din România care ar trebui ca până în aprilie 2017 să își prezinte ideile în fața unei comisii naționale formate din economiști și programatori. Proiectul câștigător va fi premiat cu nu mai puțin de 600 000 de euro. Acesta trebuie să fie perfect funcțional și gata de implementare la data prezentării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

loading...
loading...